blíži sa čaw promócií

13.06.2011 17:48

 Po rokoch (väčšej či menšej) driny príde konečne ten deň, kedy vám oficiálni predstavitelia Vašej milovanej alma mater vtisnú do ruky diplom ako dôkaz toho, že štátnice a obhajoba diplomovky neboli len sen. Mama uroní slzu dojatia, otec bude hrdo cvakať fotoaparátom ako japonský turista na Štrbskom plese a vy si po bujarých oslavách na intráku vychutnáte aj trochu oficiálnej a oveľa pokojnejšej slávnostnej atmosféry.

Ak ste sa nerozhodli pokračovať v doktorandskom štúdiu, je pre vás promócia pravdepodobne poslednou zastávkou na ceste do sveta dospeláckej reality. Míľnik rovnako dôležitý a významný, ako bola (kedysi dávno) maturita, prvé zarobené peniažky z brigády alebo aj prvé rande, bozk a... no všetko ostatné.

 

V prípade promócie ide viac menej o formalitu, kde už od vás nikto nečaká žiaden zvláštny výkon, ak nerátame požiadavky, ako napríklad udržať sa na nohách, neomdlieť, správne otvárať ústa pri hymne Gaudeamus igitur, nezačať sa rehotať, ak sa vaša najmenej obľúbená spolužiačka potkne na schodíku a zachovať dôstojnosť a dekórum počas celej ceremónie.

 

Napriek tomu (alebo možno práve preto) by ste prípravu na promócie nemali podceniť, ani čo sa stylingu a oblečenia týka. Ide o slávnostnú vážnu udalosť. Profesori, ktorí vás roky mučili, vás prijímajú medzi seba - udelením vysokoškolského titulu a diplomu vám preukazujú úctu a vy by ste mali svojím zjavom a správaním naposledy dokázať, že si to naozaj zaslúžite.

V našich končinách nie je zaužívaným zvykom rovnošata ani vyhadzovanie čiapočiek, tak ako to poznáte z amerických filmov. Preto je len na vás, akú róbu vyberiete. My vám samozrejme ponúkame niekoľko dobrých rád pre výber toho najlepšieho stylingu na promócie:

Čoho sa vyvarovať? 
* Promócie nie sú diskotéke - čo najrýchlejšie zabudnite na akékoľvek variácie na demimovú nôtu, ale aj na šaty celkom pokryté flitrami, príliš výrazné farby, ultrakrátke mini, vyzývavé výstrihy až po pupok, elastické šaty na ramienka, sieťované pančuchy či lodičky na brutálnych opätkoch a platformách.
* Promócie nie sú ani ples či svadobné veselie - dajte preto radšej zbohom volánikom, čipkám, večernej toalete s naberanou sukňou a swarovského aplikáciám na korzetovom tope.
* Na promóciách by ste nemali pôsobiť dojmom, že ste si práve odskočili z pláže - kvetinové vzory (hoci inak sú naozaj in) či navy štýl teda radšej odložte na letné žúrky.

 

Po čom teda siahnuť? 
* V oblečení sú ideálnou voľbou koktejlky či priamo malé čierne. Je to nestarnúca klasika, ktorá sa na túto udalosť dokonale hodí. Nemusia byť pri tom vôbec nudné a dajú sa nakombinovať tak, aby ste nestratili svoj mladícky šmrnc a nepôsobili usadnuto. 
* Zvoliť môžete aj sukňu v dĺžke po kolená doplnenú o vhodný top či blúzku, prípadne kostým či dlhé šaty. Ich strih by mal byť v tomto prípade ale veľmi jednoduchý, ideálne bez vzoru alebo len s veľmi jednoduchým zdobením. 
* Doplnky vyberajte tiež s rozvahou. Výrazná bižutéria v tomto prípade nebude to pravé orechové, siahnite radšej po nenápadných elegantných náušničkách a prívesku. A svoju obľúbenú maxi tašku vymeňte za štýlovú spoločenskú kabelku.
* Pri výbere topánok zasa pamätajte na fakt, že na nohách pravdepodobne strávite hodnú chvíľu. Musia byť preto nielen chic ale aj pohodlné. Nechcete predsa, aby ste sa v polovici rektorovho prejavu sklátili od bolesti k zemi. Ak teda nie ste zvyknutá na opätky, potom promócia nie je tým správnym miestom, kde by ste s nimi mali experimentovať.

 

Niekoľko tipov na styling nájdete, samozrejme, v našej galérii.